Jäsentapaaminen 3.9.2024 – Hyvä lääkehoito

Kiinnostava aihe veti syksyn ensimmäisen jäsentapaamisen osallistujamäärän korkealle – 130 senioria paikalla. Kiitos kun tulitte!

Mika Pulkkinen, apteekkari, farmasian tohtori: 

Hyvä lääkehoito

Syyskauden ensimmäisen jäsentapaamisen avaajana toimi Keski-Espoon senioreiden hallituksen varapuheenjohtaja Saila Vesterinen. Hän esitteli avaussanojensa jälkeen päivän esiintyjän, apteekkari Mika Pulkkisen, joka avasi Hyvän lääkehoidon periaatteita. Aihe kiinnosti jäseniämme, sillä paikalle saapui 130 senioria.

Farmasian tohtori Mika Pulkkinen perusteli aluksi lääkkeen merkityksen. – Lääke on valmiste tai aine, jonka tarkoituksena on parantaa, lievittää tai ehkäistä sairautta tai sen oireita. Lääkkeet kehittyvät jatkuvasti, mutta ne voivat myös aiheuttaa erilaisia vaivoja. Pulkkisen mukaan kaikilla lääkkeillä on sivuvaikutuksia. – Mikäli ihminen käyttää 7 eri lääkettä on sivuvaikutusten mahdollisuus todennäköinen.
Jokaisen on hyvä tietää itse omista lääkkeistään, ja se mihin niitä käytetään sekä miten ne vaikuttavat. Lääkehoidolla on aina tavoitteet, esimerkiksi verenpainelääkkeet alentavat verenpainetta. Jokaisella lääkkeellä on käyttötarkoitus, ja niitä käytetään joko säännöllisesti tai kuurina. Pulkkisen mukaan aika ajoin on silti syytä kysyä ovatko kaikki lääkkeet tarpeen.

Istumapaikat olivat vähissä ja lisäpenkkejä haettiin eri puolilta taloa.

Voidaanko lääkkeen tehoa mitata?
Pulkkinen muistuttaa, että uuden lääkkeen vaikutus ei ala heti, sille on annettava aikaa. Verikokeissa ja muissa mittauksissa niiden teho alkaa näkyä. Ehkä yllättävä tieto oli, että noin puolella lääkkeiden pitkäaikaisvaikutus ei toteudu. Pulkkisen mielestä se johtuu lääkkeiden väärinkäytöstä, niitä ei muisteta/haluta ottaa tai otetaan väärin.

Käytätkö lääkkeitä oikein? Onko niitä hankala ottaa? On tietysti tapauksia, joissa nielemisvaikeudet hankaloittavat lääkkeiden ottamista. Varmista silloin aina apteekista saako lääkkeen puolittaa ja jopa murskata ennen ottamista. Silmätippoja laitettaessa pitäisi muistaa painaa silmäkulmasta jottei neste valu nenäonteloon, ohjeisti Pulkkinen.

Ruoka-aineet ja lääkkeenotto
Moni pohtii, pitäisikö lääkkeet ottaa ruoan kanssa vai tyhjään vatsaan. Lääkkeen otto tyhjään vatsaan nopeuttaa yleensä lääkkeen vaikutusta.
Pitkävaikutteiset lääkkeet luovuttavat lääkeainetta hitaasti. Rasvaliukoiset lääkkeet tarvitsevat ruokaa liuetakseen. Jotkut tulehduskipulääkkeet jatkuvasti käytettyinä kannattaa ottaa ruoan kanssa sillä se ehkäisee vatsan ärsytystä. Greipin syöminen tai greippimehun juominen aiheuttavat ongelmia lääkkeen käytölle, myös maitotuotteet estävät joskus lääkkeen imeytymisen. Myös alkoholi aiheuttaa ongelmia, mikäli sitä nautitaan lääkkeiden kanssa.

Mihin aikaan lääke tulisi ottaa? Tärkeintä on, että ne muistetaan ottaa. Useimmat kolesterolilääkkeet otetaan iltaisin, koska kolesteria syntyy yöaikaan eniten. Nesteenpoistolääkkeet tulisi ottaa mielellään aamuisin ettei tarvitse yöllä juosta pissalla.

Millaisia ovat lääkkeiden haittavaikutukset?
Kuten jo aiemmin todettiin kaikilla lääkkeillä on haittavaikutuksia. Ne voivat olla vatsaongelmia, päänsärkyä, huonoa oloa jne. Ikä tekee sen, että keho on hauraampi lääkkeiden vaikutuksille. Mikäli ongelmia syntyy, annetaan lääkärin päättää lääkkeen vaihdosta. Omien lääkkeiden ja itsehoitolääkkeiden yhteisvaikutukset kannattaa selvittää apteekissa, sillä eri lääkkeet voivat vaikuttaa toistensa tehoon.

Ikääntymisen vaikutus lääkehoitoon
Käytetään vain tarpeellisia lääkkeitä, ja jokaisella olisi hyvä olla lääkelista lisättynä itsehoitolääkkeillä, käytettävillä lisäravinteilla ja luontaistuotteilla.
Lääkelistan pohjia löytyy netistä googlaamalla. Itsehoitolääkkeen valinnassa tulee huomioida muu oma lääkitys. Munuaisten toiminta hidastuu iän myötä, joten iiden toimintaa heikentävät lääkkeet ovat haitallisia.

Edullinen vaihtoehto saattaa olla saatavilla
Kysykää apteekista apua lääkkeiden valintaan, sillä lääkkeistä voi olla edullisempia vaihtoehtoja.
Muista myös, että 30 kpl pakkaus tulee kalliimmaksi kuin 100 kpl pakkaus.

Lääkkeiden säilytys
Säilytysohjeet löytyvät yleensä pakkauksissa. Lapsiperheissä lääkkeet on säilytettävä niin etteivät lapset pääse niihin käsiksi. Käyttämättömät lääkkeet tulee viedä apteekkiin hävitettäväksi. On lääkkeitä, jotka on säilytettävä jääkaapissa. Joissakin lääkkeissä on käyttöaikarajoitus, eli ne on käytettävä viimeistään x-päivään mennessä.

Tärkeän esityksensä jälkeen Mika Pulkkinen vastaili senioreiden kysymyksiin ja toivotti jäsenet tervetulleiksi apteekkinsa asiakkaiksi. Heillä on käytössä kanta-asiakasohjelma, jolla voi saada etuja lääkeostoksiin. Muutama osallistuja välittikin apteekkarille kiitokset apteekin henkilökunnan hyvästä ja osaavasta palvelusta.

Lisätietoa lääkkeistä: Terveyskylä >

Vastuulauseke: Terveysasioista kirjoitettaessa ja varsinkin referoidessa ammattilaisen esitystä, kaikki asiavirheet ovat kirjoittajan.