Jäsentapaaminen 21.1.2025 – Kotioptikot – silmien terveys

Tiistaina 21.1.2025 pidetyssä jäsentapaamisessa oli aiheena silmien terveys. Paikalle kiinnostavaa aihetta kuuntelemaan saapui 133 jäsentämme.

Päivän juontajana toimi uusi puheenjohtaja Saila Vesterinen avaten kevätkauden kolmannen jäsentapaamisen.
Esiintyjän, Janika Ohlsbomin aiheena oli silmien terveys, ja sitä saapui kuuntelemaan 133 jäsentä.

 

Kuivasilmäisyys
Kuivasilmäisyys on todennäköisesti yleisin silmäsairaus. Kuivasilmäisyyttä esiintyy väestössä tutkimustavasta riippuen 5–50 %:lla. Kuivasilmäisyys jaetaan kahteen päätyyppiin: riittämättömään kyynelten eritykseen ja liialliseen kyynelten haihtumiseen. Suurimmalla osalla potilaista (noin 90 %:lla) suurin syy on kyynelten liiallinen haihtuminen. Riittämätön kyynelten eritys tai liiallinen haihtuminen aiheuttavat kyynelnesteen väkevöitymisen, joka johtaa silmän pinnan tulehdukselliseen tilaan ja aiheuttaa ärsytysoireita. Jos Meibomin rauhaset todetaan tukkeutuneiksi, aloitetaan usein myös luomen reunan haudutteluhoito.

 

Kaihi
Janikan selkeä esitys avasi meille muun muassa, että kaihi on silmän normaalia ikääntymistä. Sen hoitona on aina leikkaus.
– Yli 30 %:lla yli 65-vuotiaista on todettavissa näköä haittaava kaihi vähintään toisessa silmässä.
Suomessa tehdään joka vuosi yli 50 000 kaihileikkausta, kertoo Terveyskirjasto.
Julkisessa terveydenhuollossa leikkauskriteerit täyttyvät, jos
·      potilaan paremman silmän näkökyky parhaalla silmälasikorjauksella on 0,5 tai heikompi.
·      näkökyky huonommin näkevässä silmässä on 0,3 tai heikompi (parhaalla lasikorjauksella), vaikka toinen silmä näkisikin paremmin kuin 0,5.

 

Glaukooma, hermopäätteen muutokset, pienentää näkökenttää
Suomessa yli 90 000 potilasta sairastaa glaukoomaa. Suurin osa potilaista on yli 65-vuotiaita. On arvioitu, että länsimaissa vain puolet glaukoomaa sairastavista potilaista tietää sairastavansa sitä. Vuosittain glaukooma todetaan Suomessa noin 2 500 ihmisellä, kertoo Terveyskirjasto.
Glaukooman tarkat syntymekanismit ovat edelleen osin peitossa. Runsaasti koholla olevan silmänpaineen tiedetään aiheuttavan useimmilla potilailla vaurioita silmän rakenteisiin. Vauriot kohdistuvat herkimmin silmänpohjassa sijaitsevaan näköhermon päähän. Jos silmänpaine on runsaasti koholla, heikentyy näköhermonpään verenkierto ja aineenvaihdunta.
Silmänpaineen alentaminen on hoidossa keskeisin tekijä. Tavoitteena on usein laskea silmänpainetta vähintään 25 % lähtötasosta. Glaukooman hoito voidaan aloittaa kammiokulman laserhoidolla tai silmänpainetta alentavilla lääkkeillä.

 

Makulan rappeuma
Ikärappeumaa on kahta muotoa; kuivaa ja nesteistä. (Nesteisestä ikärappeumasta käytetään myös nimitystä kostea ikärappeuma). Kuivassa rappeumassa oireet ovat usein lievemmät ja etenemisnopeus hitaampi kuin nesteisessä.
Kuivaan rappeumaan ei ole parantavaa hoitoa. Nesteisen rappeuman hoitoon on viime vuosina kehitetty uusia hoitomuotoja. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää fotodynaamista hoitoa.
Kostean rappeuman hoidossa on ensisijaisen tärkeää taudin riittävän varhainen toteaminen ja hoitojen aloittaminen riittävän ajoissa.
Lasiaisinjektiot ovat eniten käytetty ja vakiintunut hoitomuoto nesteisen rappeuman hoidossa. Lasiaisinjektiossa silmän sisään ruiskutetaan ohuen neulan avulla lääkeainetta. Lääkeaineina käytetään verisuonten kasvutekijöiden estäjiä (VEGF-inhibiittorit). Usein injektioita annetaan kolmen injektion sarja, ja tämän jälkeen hoidon tehoa arvioidaan silmänpohjan valokerroskuvauksen (OCT-kuvaus) avulla.
Silmälääkärissä käynnin yhteydessä potilaille annetaan usein omaseurantaa varten ns. Amslerin kartta. Amslerin kartta on pieni ruudukko, jossa on piste keskellä. Ruudukkoa katsotaan lukuetäisyydeltä vuorotellen kummallakin silmällä. Seurantaa tehdään silmälääkärin ohjeiden mukaan 1–2 viikon välein säännöllisesti. Jos ruudukossa viivat vääristyvät tai näkökenttään tulee mustia tai valkoisia aukkoja, se voi viitata kosteaan rappeumaan.

Kysymyksiä riitti
Esityksensä aikana ja sen päätyttyä Janika vastasi moniin jäsenten esittämiin kysymyksiin. Esitys päättyi Kotioptikot-palvelun lyhyeen esittelyyn.

 Suomen ensimmäinen liikkuva optikkopalvelu
Tavoitteenamme on parantaa asiakkaidemme elämänlaatua tarjoamalla palveluita niille, jotka eivät muuten pääsisi perinteisten optikkopalveluiden piiriin tehden optikkopalvelut saavutettaviksi ja esteettömiksi jokaiselle. Tässä hengessä liikumme sinne, missä asiakas on, olipa kyseessä palvelukoti, kuntoutuskeskus, oppilaitos tai asiakkaan oma koti. Toimintamme ytimenä on tarjota kiireetön ja miellyttävä optikkokokemus, joka on mukautettu aina asiakkaan erityistarpeiden mukaan. Kohtaamme jokaisen asiakkaan yksilönä, tukien juuri hänen ainutlaatuista elämäntilannettaan.

Tällä hetkellä Kotioptikot toimivat pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa sekä lähialueet). Sopimuksen mukaan toimimme myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Ota rohkeasti yhteyttä jos haluat tilata optikon kotipalvelun myös Uudenmaan ulkopuolelle! Sähköpostitse osoitteeseen info@kotioptikot.com tai soita numeroon 044 9835118.

Hetki ennen kahvihetkeä Matti nostatti tunnelmaa lyhyen käsijumpan avulla.
Kahvihetken jälkeen Paula ja Helena päivittivät kulttuuri- ja matkatarjonnan.

Kiitos jäsenille aktiivisesta osallistumisesta toimintaamme.