Jäsentapaaminen 18.3.2025 – Kodin jätehuolto ja kierrätys, Hannele Parviainen

Tiistaina 18.3.2025 pidetyn jäsentapaamisen aiheena oli kodin jätehuolto ja lajittelu. Asiantuntijaksi saapui HSY:n ympäristöneuvoja Hannele Parviainen ja jäseniä tuli paikalle hieman yli sata. Hannele avasi aluksi HSY:n toimintaa ja sitä ohjaavaa lainsäädäntöä. Yritys palvelee noin miljoonaa asiakasta, ja jäteastioiden tyhjennyksiä tapahtuu vuosittain noin 9 miljoonaa. Jätettä siis syntyy enemmän kuin osaamme kuvitella, ja sen siirtoon tarvitaan osaavaa logistiikkaa. Kotitalousjätteestä kierrätykseen menee tällä hetkellä 46 % ja tavoitteena on nostaa se 60 %:n. Kierrätyksen ja lajittelun ansiosta saadaan materiaalihyötyjä teollisuudelle ja energian tuottamiseen. Kaikista jätelaaduista sekajätteen käsittely on kalleinta. Se joudutaan kuljettamaan kaatopaikalle, tai kuten nykyään se ilmaistaan toimittamaan ekoteollisuuskeskukseen, pk-seudulla Ämmässuolle.

 

Miten jätemääriä voisi vähentää?

Uskoisin, että meillä senioreilla ei ole enää kovin suurta tarvetta ylikulutukseen tai turhiin ostoksiin, vaan elämme kohtuudella ja luontoa suojellen. Hannele Parviaisen esityksessä jätemäärien vähentämistä auttaisi, jos hankinnoissa noudatettaisiin kohtuullisuutta ja hankittaisiin kestävämpiä tuotteita. Aina ei tarvitse hankkia uutta, jollekulle tarpeeton tavara voi olla toiselle tarpeellinen. Polkupyörä on mielestäni hyvä esimerkki kierrätettävästä tuotteesta. Nykyään on myös saatavilla yhteiskäyttötuotteita ja -palveluita, lisäksi tavaroita voidaan usein korjata ja pidentää siten niiden käyttöikää. Lahjaksi voi antaa muutakin kuin tavaraa, opastaa Parviainen.

 

Mihin jäteastiaan mikäkin kuuluu?

Varmasti päivän kiinnostavin kysymys, ja siksikö paikalle oli saapunut normaalia enemmän myös miesjäseniä. Muutama yksinkertaistus, joka jäi omaan mieleeni. Lasinkeräykseen sellainen lasi, jossa on ollut jotain tuotetta kun se on kaupasta tuotu. Korkki tai kansi pois ja keräykseen. Juomalasit kuuluvat sekajätteeseen. Muovinkeräysastiaan kaikenlainen pakkausmuovi, valuvat nesteet ja ruoan jätteet on hyvä kaapaista paperilla niistä pois, mutta ei tarvitse huuhtoa tai pestä. Pienmetalliin ruuvit ja mutterit, metalliset pakkaukset – ne erottaa muovisesta rutistustestillä. Mikäli pakkaus menee ryttyyn, se on metallia, mikäli se ponnahtaa takaisin alkuperäiseen muotoonsa, se on muovia. Biojäteastiaan kaikki eloperäiset jätteet sekä kukkapurkkien multa ja kasvien osat. Tässä kohtaa huomiota myös ruokahävikin määrään. Osta vain minkä syöt, ja tee sopivankokoisia määriä ruokaa. Tämä on ainakin itselleni, suurperheen lapsena, ollut vaikea oppia. Ruokaa tehdään aina kuin pataljoonalle.

 

Aina välillä on hyvä tarkistaa lajittelun ohjeistus, koska siihenkin tulee aika ajoin muutoksia, kuten Hannele Parviaisen esityksen aikana kuulimme. Alla linkit, joista uusinta tietoa voi tarkistaa.

HSY lajitteluopas >

Kierrätysinfo >