Jäsentapaaminen 15.10. senioreiden turvallisuus

Rikosylikomisaario Lauri Hakkala piti perusteellisen esityksen senioreiden turvallisuuteen liittyvistä asioista 15.10. jäsentapaamisessa.

Jäsentilaisuuden 15.10. avasi puheenjohtajamme Tuula esitellen päivän esiintyjän, rikosylikomisaario Lauri Hakkalan. Hän oli saapunut kertomaan meille turvallisuustilanteesta seniorien näkökulmasta. Seniorit ovat yhteiskunnan selkäranka, kehaisi Hakkala ja pahoitteli, ettei heillä ole useinkaan mahdollisuutta myöntyä esiintymispyyntöihin. Tällä kertaa näin kuitenkin tapahtui ja syyksi hän mainitsi juuri meidät seniorit, jotka olemme tärkeä kyseisen aiheen tärkeä kohderyhmä. Keskusteluyhteys on hänen mukaansa tärkeää.

Kyllä Äiti tietää!

Lauri Hakkalan oma ura käynnistyi yllättävästi äidin ehdottaessa pojalleen poliisiopistoa. Levottomaan elämäänsä tottunut Hakkala ei alkuun ideasta innostunut, mutta jotain jäi kytemään ja hakupaperit laitettiin sisään. Poliisin ura alkoi vuonna 1996 Turussa, mutta jo 1998 tuli muutto rakkauden perässä pääkaupunkiseudulle. Pitkän linjan poliisityö sai vauhtia koulutuksista, ja tänä päivänä Hakkala toimii johtavana tutkijana Espoon pääpoliisiasemalla.

Turvallisuuden käsite

Hakkala määritteli turvallisuuden tunteen Maslovin kaavion avulla.  Turvallisuuden tunteeseen vaikuttavat monet tekijät; yleisten paikkojen turvallisuus, rakennettu ympäristö ja sen kunto ovat tärkeitä. Esimerkiksi hyvä valaistus tuo turvallisuutta pimeän aikaan.

Oma kokemus ja tuntemukset ovat olennaisia, ja vaikka uutiset ovat usein täynnä negatiivisia ja ikäviä asioita, ei kaikki, varsinkaan Espoossa, ole niin huonosti kuin voisi olettaa.

Miten turvallisuusnäkemyksiin vaikutetaan?

Hakkalan mukaan siihen vaikutetaan monitahoisella yhteistyöllä, jossa ovat mukana kaupunki, hyvinvointialue ja koulut. Poliisin tehtävänä on seurata kaupungin tapahtumia ja suunnata sen perusteella valvontaa häiriöalueille. Valvontaa kutsutaankin tietopohjaiseksi johtamiseksi.

Nuorten rikollisuus kasvussa

Väkivaltarikokset ovat yleensä nuorten välisiä ja päihteet näyttelevät siinä isoa osaa. Hakkalan mielestä niillä joilla menee huonosti, menee aina vaan huonommin ja hän kysyy onko vanhemmuus kateissa. Viranomaiset, poliisi ja sosiaalitoimi tekevät merkittävää yhteistyötä nuorten rikoskierteen katkaisemiseksi. Kysymys ongelman hoitamiseksi on laaja ja siihen tarvitaan kaikkien osallistumista.

Seniori-ikäiset rikosten uhreina

Perheen sisäiset väkivaltatapaukset ovat ikävä kyllä seniori-ikäisten suurimpana ongelmana. Se aikuinen poika, joka ei suostu muuttamaan omilleen vaan loisii vanhempiensa rahoilla, ja kun lopulta lähtö tulee se voi aiheuttaa väkivaltaisen reaktion. Ikääntymisen seurauksena tulee myös muistisairauksia toisen jäädessä omaishoitajan rooliin. Mukaan voi tulla sairaudesta johtuvaa väkivaltaisuutta, joka voi jäädä muilta piiloon. Myös päihteiden käyttö aiheuttaa ongelmia. Perheen sisäiset asiat aiheuttavat häpeän tunnetta ja neuvottomuutta. Hakkala opasti ottamaan heti yhteyttä rikosuhripäivystykseen, josta saa nopeasti apua.

Petoksia ja rakkauspetoksia

Petoksia kohdennetaan usein seniorikansalaisiin, koska heillä on usein heikommat digitaaliset taidot. Hakkala luetteli useita erilaisia petostapoja niin kotiin tunkeutuvien vieraiden tekeminä, kuin puhelimen ja verkon välityksellä tapahtuvia huijauksia. Hänen neuvonsa oli lakata luottamasta keneenkään vieraaseen, kotiin ei saa päästää tuntemattomia millään tekosyyllä, eikä puhelimella tai verkossa saa antaa omia tunnuksiaan kenenkään käyttöön ilman varmuutta vastapuolen tunnistamisesta. Kiire ei saa olla koskaan, huijauksen yleisin tunnusmerkki on, että pitäisi nyt heti tehdä jotain.

Ja sitten ne rakkauspetokset, joita Hakkala pitää viheliäisinä, koska niissä vedotaan ihmisten suuriin tunteisiin. Nämä petokset ovat yleensä erittäin taidokkaasti rakennettuja. Luottamusta kasvatetaan pikkuhiljaa ja verkkoystävyydestä muodostuu arkinen tapa olla yhteydessä. Kun seniori-ikäinen, tarkkaan valittu kohde alkaa luottaa vastapuoleen, aletaan syöttää tarinaa ongelmista, sairauksista ja muista hankaluuksista, joihin tarvitaan pieni summa rahaa, jotta se poistuisi. Lupaukset yhteisestä elämästä, jopa rakkaudesta uppoavat sopivaan maaperään, yksin jääneen seniorin kaipuun tunteeseen ja rahaa alkaa mennä aina vain enemmän. Hakkala kertoi esimerkin iäkkäästä naishenkilöstä, joka romahti täysin ja vietiin sairaalaan toipumaan, kun hän ymmärsi tulleensa huijatuksi häviten koko omaisuutensa, asuntonsa ja velkaa jäi kymmeniä tuhansia useista pikaluotoista. Toinen esimerkki kertoi miehestä, joka lyhyen verkkotuttavuuden jälkeen sai ”naisystävältään” paljastavan kuvan ja pyynnön laittaa itsestään samanlaisen. Mies laittoi ja sai seuraavaksi kiristyskirjeen, jossa uhattiin julkaista kuva hänen lähipiirilleen.

 

Saimme esityksen lopuksi muutamia neuvoja miten some-kanavissa tulisi esiintyä. Näitä ohjeita ja neuvoja tullaan käsittelemään tulevissa digikerhon tilaisuuksissa, joten sinne päivittämään tunnuksia ja asetuksia.

Rikosylikomisario Lauri Hakkalan ansiokas esitys kesti kaksi tuntia, mutta oli niin ansiokasta asiaa, että sai raikuvat aplodit 116 mukana olleelta seniorilta. Digitaitojen opettelu ei ole koskaan myöhäistä ja siinä yhdistyksemme haluaa olla tukenasi.

JR