Esiselvitys ageismista ja ikäsyrjinnästä

Vanhusasiavaltuutettu on julkaissut esiselvityksen, jota seuraamme yhdistyksen edunvalvontaryhmässä.

Esiselvityksessä tarkastellaan ikääntyneisiin kohdistuvaa ageismia ja ikäsyrjintää, ja analysoidaan sitä, miten ne tulevat esille päätöksenteossa. Raportissa tehdään myös havaintoja siitä, miten ageismi ja ikäsyrjintä liittyvät moniperustaiseen syrjintään.

Ageismin käsite on laaja ja monitulkintainen, ja sillä yleensä viitataan ihmisen ikään kohdistuviin ennakkoluuloihin, stereotypioihin ja syrjiviin tekoihin. Ikäsyrjintä taas tarkoittaa sitä, että henkilö tai ryhmä asetetaan iän perusteella muun ikäisiä huonompaan asemaan. Suomen perustuslaki ja yhdenvertaisuuslaki kieltävät ikään perustuvan syrjinnän, mutta kyselytutkimusten mukaan ikääntyneiden kokema ikäsyrjintä on meillä yleistä.

Esiselvityksessä analysoitiin erityyppisiä päätöksentekoon liittyviä tekstiaineistoja. Kunkin asiakirjan osalta tarkasteltiin, näyttäytyykö niissä jollakin tavoin ikäsyrjintää tai ageismia, ja jos näyttäytyy, millä perusteilla, missä yhteyksissä, miten tämä tapahtuu ja millaiset syrjinnän muodot ovat kyseessä.

Esiselvityksessä nostetaan esiin useita korkeaan ikään, ageismiin ja ikäsyrjintään liittyviä havaintoja aineistosta. Samoin esitellään tunnistettuja keinoja ikäsyrjinnän vähentämiseen. Näitä ovat muun muassa ikärajojen poisto kyselytutkimuksista, ikävaikutusten arviointi päätöksenteossa sekä ikääntyneiden vaikutusmahdollisuuksien parantaminen. Lopuksi esitetään vanhusasiavaltuutetun suositukset, joihin sisältyy esimerkiksi olemassa olevien perus- ja ihmisoikeus- sekä syrjintätiedonkeruun indikaattoreiden kehittäminen.

Alkuperäinen lähde >